Arie Altena
index

Het boek als back-up medium en luxe object

Aantekeningen voor een te schrijven tekst

Wie leest is geïnteresseerd in de tekst. Wie een boek leest is niet primair geïnteresseerd in het boek als object, maar in de tekst waarvoor het boek slechts de drager is.

De meeste tekst wordt inmiddels in digitale vorm gelezen. De normale verschijningsvorm van tekst is digitaal — in het dagelijks leven, op kantoor, voor amusement en nieuws.

Tekst wordt digitaal verwerkt.

Wie met tekst werkt, en tekst verwerkt, werkt digitaal.

Wie een tekst van schrijver A. wil lezen en bestuderen — wie de tekst productief wil verwerken — wil toegang tot de digitale tekst, omdat deze eenvoudig verwerkbaar is.

Een boek is een onding, de tekst laat zich slechts via een omweg productief verwerken. (Je moet overtikken).

De muziek-CD is een back-up-medium. Wie tegenwoordig een CD koopt, zal deze in de meeste gevallen eerst in de laptop of computer steken en importeren naar de mp3-speler. De CD gaat terug in het hoesje en wordt op de plank gezet. Een mooie back-up. Muziek wordt immaterieel verkocht. De eerste labels zijn er al op overgaan om goedkoop — of gratis — een CD te leveren bij koop van de complete set mp3’s. De CD is een luxe extra.

In een wereld waarin alle teksten digitaal beschikbaar zijn (wat nu niet het geval is), is het boek een fysiek en zeer betrouwbaar back-up medium, en een luxe drager voor de leestekst.

Wanneer is het dan zinvol om tekst te printen, om digitale tekst weg te schrijven naar papier?

Wanneer wil ik tekst van papier lezen?

Wanneer sta ik mijzelf de luxe toe om een boek aan te schaffen?

Want de tekst circuleert digitaal. En doet zo zijn invloed gel- den.

This text was published in Ubiscribe, Recent Changes, 2006

some rights reserved
Arie Altena
index