Arie Altena
index

Worm / Radio.Worm / Rotterdam

ARIE ALTENA


'Het circuit waar Worm deel van uitmaakt, stoort zich niet aan grenzen en culturen. Worm is onderdeel van een wereldwijde marginaliteit.' Zo staat te lezen op de website van het Rotterdamse Worm. Marginaal en internationaal kan dat? Worm is een plek, -- Worm is gehuisvest in een pand aan de Achterhaven in Rotterdam -- waar wekelijks concerten plaatsvinden van elektronische muziek, improvisatie, geluidskunst en aanverwante genres en waar vernieuwende films worden getoond.

Worm is ook een platform voor nieuwe radio en geluidskunst. Ze stoort zich niet aan oude afbakeningen en maakt slagvaardig gebruik van de nieuwe media. Dat Worm radio is wil zeggen dat Worm wekelijks radioprogramma's (hoorspelen, geluidskunst, experimentele mixage) maakt die internationaal worden uitgezonden op verschillende non-profit radiostations en internetstreams (zoals het Londense Resonance).

Worm vertrekt een paar keer per jaar naar festivals als Transmediale om zichzelf, en aan Worm verwante musici en kunstenaars, te presenteren. 'Het zoeken naar nieuwe contacten, richtingen en samenwerkingsverbanden (is) nu eenmaal een van onze bestaansredenen'.

En dan is Worm een van de aanjagers van de Live Cinema, een onder andere door Martijn van Boven van TAG en Hans Beekmans gebruikte -- en gepromoote -- term om de hedendaagse beeld-en-geluidskunst te vatten. Is bij VJ-en het beeld ondergeschikt aan het geluid of de dansavond (het is beeld bij geluid), daar gaat het bij Live Cinema om een simultane performance van beeld en geluid. Live Cinema is nauwelijks meer marginaal. Worm presenteert en gedraagt zich vooral als de node in een netwerk. Misschien is Worm inmiddels vooral internationaal, en dan pas marginaal.

http://www.wormweb.org
http://www.live-cinema.org

250 woorden voor Metropolis M 2005
http://www.metropolism.org/
some rights reserved
Arie Altena
index